Kalmar län

Swedbank stänger tre kontor

Swedbank stänger tre kontor i Kalmar län från och med juni i år. Det är kontoren i Figeholm, Påskallavik och Rockneby som stängs.

Det finns tre skäl till att de tre kontoren stängs, säger  Fredrik Jutnäs som är Swedbanks regionchef i Kalmar län.

- Nummer ett är rånrisken som ökat. De här kontoren har öppet två dagar i veckan och två personer jobbar där, och vi vill inte utsätta dem eller kunderna för en ökad risk.

Kundströmningar ändras
- Nummer två är att vi ser att kundströmmningarna går mot tätorterna. Mycket av bankverksamheten är idag är låna, spara och rådgivning, att vi finns till hands. Och då väljer kunderna att i större utsträckning göra de på de större orterna.

- Och det tredje är rekryteringsproblem. De som söker sig till banken vill jobba på större enheter, säger Fredrik Jutnäs.

I fjol rånades 36 banker i Sverige och vartannat rån var mot Swedbanks mindre kontor. Redan under årets första månader har 18 Swedbankkontor rånats.

Personalen flyttas
Personalen på de kontor som berörs av stängningen kommer inte förlora sina jobb på grund av flytten. 

- De kommer arbeta kvar på andra kontor, så det här är inte en åtgärd som vi gör på grund av lönsamhet, utan personalen flyttas till andra kontor och blir kvar inom Swedbank, säger Swedbanks regionchef i Kalmar län, Fredrik Jutnäs.