Grundlagsutredningen tveksam till samisk självbestämmande

Sametinget ska fortsätta vara en myndighet under regeringen, det menar grundlagsutredningens ordförande Per Unckel. Han är också tveksam till förändringar i grundlagen för att på så sätt ge sametinget mer självbestämmanderätt.

Men Per Unckel lovar ändå att se över dom förslag som sametinget har.
- Vi har inte bestämt någonting i utredningen. Och vi tar emot dom önskemålen som sametinget har, säger Per Unckel. 

Sametinget vill ha erkännande
I samband med statens grundlagsutredning vill sametinget uppmärksamma frågan om sametingets roll och status i Sverige. Sametinget vill bland annat att grundlagsutredningen ska utreda möjligheterna till att erkänna samerna som ett urfolk enligt grundlagen.

I en skrivelse till grundlagsutredningen påpekar sametinget att det i samekonventnionen från 2006 erkänns att samerna har rätt till självbestämmande enligt folkrätten.

Men det tycker Per Unckel att Sverige redan uppfyller.

I skrivelsen tar Sametinget även upp det faktum att Sverige har antagit Fn:s urfolkskonvention om mänskliga rättigheter. En av dom som hoppas på att det ska innebära att samerna får ökat självbestämmande är ordföranden för sametinget självbestämmandekommitté, Lars Wilhelm Svonni. Och Per Unckel utesluter inte att det kan bli så.

I dag är sametinget både ett folkvalt organ och en myndighet som lyder under regeringen. Det är nåt som sametingets självbestämmandekommitté vill ändra på så att sametinget blir enbart ett folkvalt organ.

Per Unckel, var själv en av ministrarna som föreslog systemet som det är idag, och han tycker att det fungerar bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio