Lag på väg för svenska banker i kris

Det är nödvändigt med en ny lag för hur staten snabbt ska kunna gå in och ta över en bank som hamnat i akut kris, säger kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell. Förslaget kommer enligt planerna att skickas på remiss senare i vår.

– Det vi håller på med nu är i praktiken att få fram en kraftfull brandförsäkring om det skull börja brinna någonstans. Det är för sent att börja med det då.

– Vi erfor under den förra bankkrisen att det inte fanns något regelverk och Bankstödsnämnden och regeringen fick liksom laga efter läge. Det gick bra, men vi har lärt oss läxan vi måste ha ett regelverk på plats, säger Mats Odell.

En brandförsäkring är Mats Odells egen beskrivning för hur Sverige ska stå bättre rustat i fall oväntade kriser dyker upp i det svenska banksystemet.

Även om det varken brinner eller kanske ens ryker just nu i Sverige, enligt Mats Odell, så var det väl heller ingen som bara för bara några månader sen hade trott att USA:s femte största investmentbank och bolånebanken Northern Rock i Storbritannien skulle tvingas söka statlig hjälp för att undvika konkurser som allvarligt kunde ha skakat hela banksystemet.

Behovet av en lagstiftning har ökat den senaste tiden, säger Mats Odell.

– Att svenska banker har lärt sig en väldigt tuff läxa av den bankkris vi hade i början av 90-talet, ska vi vara glada för, men nu är det dags att få en ordenligt brandförsäkring på plats.

Lärt oss läxan säger du, ändå har det här tagit åtta år för dem som sitter i regeringsställning att komma såhär så långt och vi har inte ens sett någon lag, hur är det möjligt?

– Jag är nog lite förvånad över att den förra regeringen inte gjorde något åt det här. Vi tog ju tag i det här ganska direkt efter att vi kom in på finansdepartementet och är nu framme att kunna skicka ut en promemoria på remiss någon gång under det här året. Efter att lagrådet sedan tittat på det, blir det en proposition under nästa år. Sedan kommer riksdagen att fatta beslut, säger Mats Odell.

Kritiken mot lagförslaget från år 2000 gick bland annat ut det är skillnad om en stor bank hamnar i kris och riskerar att hota stabiliteten i hela det finansiella systemet eller om blir kris och konkurs i en liten nischbank som inte hotar systemet.

Nu talas det mer om strategiska banker och finansiella företag och om vilken statlig institution som ska hantera en kris. Och det kan eventuellt bli Riksgäldskontoret får den uppgiften.

Men efter kritiken har det alltså tagit ovanligt lång tid att få fram ett nytt förslag tycker Bankföreningens vd Ulla Lundquist.

– Vi är också förvånade över att det har tagit så här lång tid att få fram ett förslag. Det hade varit bra om det hade funnits tidigare kanske, säger Ulla Lundquist.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Christer Hillbom
christer.hillbom@sr.se