Avvisad afghan fick lämna kläderna kvar

För några timmar sedan landade sex utvisade afghanska män på flygplatsen i Kabul. Det skulle ha varit 19 afghaner med planet, men på grund av protester från afghanska myndigheter och UNHCR avbröt polisen de flesta av utvisningarna.

Den 22-årige Enayatulla Adel, som bott i Hofors i fyra år, är en av dem som skulle åkt med planet. Nu är han tillbaka på förvaret i Gävle.

– Det känns mycket bättre än igår. Då var det kaos. De skulle utvisa mig. Det var chockande och jag skakade i kroppen och kunde inte prata. Jag mådde illa igår, säger Enayatulla Adel.

På tisdagen trodde Enayatulla Adel att han skulle utvisas med det specialchartrade plan som skulle ta 19 afghaner till Baku i Azerbadjan och därifrån vidare till Kabul.

Men polisen ställde in flera av utvisningarna på grund av kritik ifrån UNHCR och för att afghanska myndigheter protesterat till UD:s personal på plats i Kabul.

Trots det lyfte planet igår med sex afghanska män ombord och landade för ett par timmar sedan landade planet i Kabul.

Rafiq var med på planet till Kabul. På en knastrig mobillinje berättar han att han har bott i Malmö i fem år, men han fick med sig några av sina saker till Kabul.

– Min kompis sa att han skulle hämta mina kläder som jag haft under mina fem år i Sverige, men jag fick ingenting med mig.

Du har inget med dig?

– Nej, polisen väntade inte de 20 minuter som krävdes för att jag skulle få mina kläder, säger Rafiq.

Nu vet Rafiq inte vad han ska göra. Han kommer inte från Kabul och har inga pengar och inga kläder med sig.

Enayatulla Adel är nu tillbaka på förvaret i Gävle, men är medveten om att han lika gärna skulle kunna vara i Kabul.

– Jag har bott här i fyra år. Jag har vänner och ett liv, men plötsligt blir man utvisad, säger Enayatulla Adel.

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se
Stefan Westin, SR Gävleborg
stefan.westin@sr.se