Ökning av anmälda våldsbrott

I Arvidsjaur har antalet anmälda våldsbrott ökat med över 300 procent mellan åren 2002 och 2007. Motsvarande siffra för grannkommunen Arjeplog är en minskning med fyra procent.

I Norrbotten är det bara i två kommuner som antalet anmälda våldsbrott som minskar, utöver Arjeplog, har Haparanda en minskning under femårsperioden. Det här visar statistik från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som kommer att publiceras i slutet av månaden. 

Det BRÅ har tittat på är antalet anmälda våldsbrott per capita, alltså antal våldsbrottsanmälningar i förhållande till antal kommuninvånare. Det är mellan åren 2002 och 2007 som rådet gått igenom.

I två av länets kommuner, Arjeplog och Haparanda har antalet anmälda våldsbrott, under den här perioden minskat. Den största minskningen har Haparanda med 11 procent.

I alla andra kommuner har antalet anmälda våldsbrott ökat, allt från några procent till flera hundra procents ökning. Den största ökningen har Arvidsjaur med 316 procent, följt av Boden med en 108 procentig ökning av anmälda våldsbrott.