Misstag att misstänkt mördare släpptes

Det var den franska polisen som gjorde fel när den internationellt efterlyste mördaren som greps i Norrbotten släpptes på fri fot i måndags kväll. Dokument som inte blev översatta i tid är den förklaring som den franska polisen kommit med hittills.

Den här typen av ärenden hanteras det flera av varje vecka och rutinerna för hur det ska gå till är klara. Och aldrig hittills har det aldrig skett ett liknande misstag när en internationellt efterlyst person inte hämtats inom utsatt tid.

Den svenska polisen hade meddelat den franska polisen att personen som var dömd i sin frånvaro för mord, var gripen. De fick också en bekräftelse på att informationen gått fram men sen tog det stopp.  

Rutinerna är att när personen är gripen, så kontrolleras det med land där personen är efterlyst om efterlysningen fortfarande gäller, sedan krävs bland annat en resplan för att i det här fallet svenska polisen ska veta vilka som kommer och ur de ska resa för att resorna ska kunna samordnas. Men någon resplan kom aldrig och någon påstötning gjordes inte heller.

- Vi förväntade oss att det skulle fungera men det är klart att vi måste titta på det här på våran enhet , normalt skickar vi inga påminnelser.

Hur känns det när sånt här händer?

- Det är tråkigt. Väldigt, väldigt tråkigt , säger Kent Widing sektionschef på Interpol som har handlagt ärendet och som varit den som haft kontakten med den franska polisen.