Värmdö

Tonårspappa JO-anmäler åklagare

Pappan skriver att åklagaren fört in sonen i misstankeregistret som skäligen misstänkt för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot utan att sonen underrättats om saken eller förhörts.

Tonåringen fick veta att han stod i registret när han nekades göra värnplikten.  

Enligt pappan så stod det i registret att 17- åringen var skäligen misstänkt för två fall av misshandel och ett fall av olaga hot förra sommaren. 17- åringen har enligt pappan aldrig blivit delgiven misstanke om brotten eller underättats om misstankarna mot honom. Han har heller aldrig förhörts av polisen.

Inte heller har föräldrarna underrättats om misstankarna enligt anmälan till Justitieombudsmannen, JO.

I sin anmälan till JO skriver pappan att åklagaren sagt att pojken är utpekad vilket pappan tycker skiljer sig en del från att vara skäligen misstänkt. 

Fortfarande vet varken vårdnadshavarna eller pojken några detaljer om vad han är misstänkt för. Bara rubriceringen och datumet är känt för familjen.

Enligt pappans anmälan ska åklagaren vid ett samtal ha sagt att han fört in uppgifterna för att komma undan den sex veckors -frist för beslut om åtal som står i lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, LUL.

Pappan till pojken vill nu att JO tittar på ärendet för att se om åklagaren gjort några fel