Fyra åtalas för grova stölder mot äldre

En lång rad stölder hos äldre i Västsverige kan vara på väg att klaras upp. Fyra personer åtalades på onsdagen vid tingsrätten i Borås för grova stölder då man lurat sig in hos äldre under förespegling att de kom från kommunen.

– Naturligtvis är det här allvarlig brottslighet framför allt för att den är riktad mot äldre personer och att man har arbetat på ett sätt som tyder på en hel del organisation och förslagenhet, säger kammaråklagare Mats Jansson.

Totalt rör det sig om 21 fall av grova stölder eller försök till stölder på en rad orter i Västsverige som åklagaren anser sig ha bevis för.

Brotten har begåtts under december och januari och de som utsatts är mellan 80 och 90 år gamla. I samtliga fall har dem misstänkta ringt på dörren och sagt att de kommer från kommunen med frågor om till exempel hemtjänst eller hälsa.

Genom att distrahera den äldre har medhjälpare enligt åtalet kommit in och stulit pengar och värdesaker

Den misstänkta stöldturnén tog slut för drygt en månad sedan när de fyra, som är hemmahörande i Skåne, greps efter att en privatperson sett dem och fattat misstankar.

Den dagen hade fem äldre i Boråstrakten drabbats.

Alla dem fyra åtalade nekar men polisen stöder sig bland annat på det stöldgods som hittades i bilen, vittnen och dessutom DNA i något fall.

– Eftersom jag har väckt åtal mot de här fyra personerna menar jag att jag kan styrka brott och jag anser att det räcker för en fällande dom, säger Mats Jansson.

De orter det gäller är Göteborg, Strömstad, Borås, Båstad, Skene, Markaryd, Värnamo, Smålandsstenar, Ljungby, Gislaved och Bor.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se