130 000 för att få stanna i Sverige

På tisdagen fortsatte rättegången mot de 34 personer som är åtalade i den stora härvan med människomuggling i Halmstad.

En man vittnade då om hur han betalat stora summor pengar till en av de huvudåtalade kvinnorna mot löfte att han skulle få komma till Sverige. För att få stanna i landet skulle kvinnan arrangera ett giftermål för mannen.

När vårsolen strilade in genom fönstern i den nya rättegångssalen i de gamla lokstallarna i Halmstad berättade den vietnamesiske mannen hur han betalt den huvudåtalade kvinnan drygt 130 000 kronor för att få komma till Sverige.

Pengarna fixades genom att familjens mark och hus i Vietnam sattes i pant, och man lånade också stora summor till skyhöga räntor. När mannen skulle resa till Sverige blev han tvingad att ta med tre barn, och hävda att han var släkt med dem, annars skulle resan inte bli av.

Han berättade hur alla papper inför resan, såväl äkta som falska ordnades av den åtalade kvinnan. Mannen redogjorde också för den rädsla som funnits för att berätta nåt om hela saken för polisens utredare. Hela tiden hängde hotet om att skickas tillbaka till Vietnam över honom.

Under dagen förstärktes delvis mannens uppgifter genom förhör med två kvinnor som också betalat för att kunna komma till Sverige. Kvinnorna var dock betydligt försiktigare och mer fåordiga. Den huvudåtalade kvinnans närvaro i rättssalen spelade sannolikt in.

Hon å sin sida nekar kategoriskt till all delaktighet i den här historian. Hon hävdar att hon aldrig sett de människor som pekade ut henne.

När hon konfronterades med ett bröllopsfoto på två av dagens vittnen där hon själv är på bild och gratulerar med en blomsterkvast menade den åtalade kvinnan att hon råkat köra förbi bröllopsfesten, gått av för att gratulera och råkat hamna på fotot.

Trots graverande bevis från åklagarsidan menar alltså kvinnan att hon är utsatt för en komplott.

- Man kan ju inte komma ifrån tanken att det skulle finnas intresse för andra inblandade, som kanske har en delaktighet som man själv vill förtiga, att lägga skulden på henne, säger Göran Ruthberg som är kvinnans advokat.