Zimbabwe

Brister i valkampanj enligt rapport

I valkampanjen inför nästa veckas presidentval i Zimbabwe har oppositionens kampanjarbetare misshandlats och hindrats i sitt arbete. Det visar en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Bristerna i valprocessen gör att Tiseke Kasambala på organisationen tvivlar på att valet blir rättvist och hon varnar nu för att våldsamheter liknande de som inträffade efter valet i Kenya kan bryta ut även i Zimbabwe.

Tiseke Kasambala från Human Rights Watch har rest runt anonymt i Zimbabwe för att se hur det går med förberedelserna inför valet.

Även huvudkandidaterna har kunnat hålla stormöten och trots att det är lugnare inför det här valet än inför de tidigare, så förekommer så mycket brister att organisationen tvivlar på att valen ska kunna genomföras effektivt, fritt, rättvist och med hänsyn till de mänskliga rättigheterna, som lagen garanterar.

Kampanjarbetare har blivit förödmjukade och misshandlade, regeringspartiet har fått mer uppmärksamhet i statliga media än andra kandidater och mat har använts för att köpa röster.

– Om man inte kan visa upp ett medlemskort i regeringspartiet så misstänks man vara anhängare av oppositionen och får inte tillgång till matsubventionerna, säger Tiseke Kasambala.

Registreringen till valet har också varit bristfällig liksom utbildning i den komplicerade valprocessen. Inte minst oroande är tecknen på att valresultatet inte kommer att accepteras och våldsamheter, liknande dem som inträffade efter valet i Kenya, kan bryta ut även i Zimbabwe.

Militärer och poliser som ska vara neutrala har sagt att de aldrig kommer att acceptera ett valresultat där oppositionen vinner. Valobservatörerna, som framför allt kommer från grannländerna i södra Afrika, borde vara förberedda på om våldsamheter skulle bryta ut och det är de inte, säger Tiseke Kasambala.

Margareta Svensson, Johannesburg
margareta.svensson@sr.se