Fortsatt stor minskning av bilstölderna

Antalet bilstölder i Sverige minskade med nära 14 procent 2007 jämfört med året innan, enligt färska siffror från Larmtjänst. Det är femte året i rad som bilstölderna blir färre. Nio av tio stulna bilar är äldre än tio år. Enligt försäkringsbolaget Ifs beräkningar kostar stöld och skadegörelse av bil försäkringsbranschen omkring två miljarder kronor varje år. I Norrbotten minskade bilstölderna med 13 procent under samma tid.

År 2007 anmäldes 396 bilar stulna. Det är 60 färre än 2006 då 396 bilar anmäldes som stulna i Norrbotten. Fyra av tio bilar i den svenska vagnparken är äldre än 10 år. Dessa står för 90 procent av alla stulna bilar.

Även när det gäller antal bilar som aldrig kommer till rätta efter att ha stulits minskade markant under förra året. 2006 var det 30 bilar som aldrig påträffades, förra året var det 18. Här ligger Norrbotten klart bättre till än riksgenomsnittet. I riket är det 8,5 procent som aldrig påträffas efter en stöld, i Norrbotten är det 4,5 procent av bilarna som aldrig kommer till rätta.

Saab är den bil som det stulits mest av, följt av Ford, Volvo och Volkwagen.

Oftast är det originalnyckeln som har stulits. Den används i 97 procent av alla bilstölder av bilar tillverkade från år 2000. Nycklarna är inte särskilt svåra att få tag på, varken hos bilägare eller bilhandlare.