Fagersta

Fagersta inför regler för pyroteknik

I Fagersta är det många som länge klagat på fyrverkerier; att det skjuts och smälls lite när som helst och hur som helst.

Diskussionen blossar upp med jämna mellanrum, och därför vill nu Fagersta kommun införa lokala regler för användning av fyrverkerier, så kallad ”pyroteknik”.

- Den kommer upp varje nyårsafton, sista april och påsk. Hundägare reagerar, och andra reagerar också på att det smälls väldigt mycket på alla möjliga tider, säger Anders Kihlström, kanslichef i Fagersta kommun och en av dem som utrett förslaget.

Det man alltså gjort är att man i Fagersta tagit fram ett förslag om tillägg i de lokala ordningsföreskrifterna för hur, var och när raketer och fyrverkerier ska få användas.

- Eftersom det inte finns någonting i den lokala ordningsstadgan idag om ”pyroteknik” så tänkte vi att det kanske skulle vara dags att införa någonting sådant.

- Vi tycker ju då att man skulle kunna ha ett tidsbegränsat tillstånd på nyårsafton, påskafton och sista april, från klockan 15.00 fram till klockan 02.00 ,men att det i övrigt ska vara förbjudet, säger Anders Kihlström till P4 Västmanland.

Egentligen är det redan nu förbjudet att smälla smällare och raketer - men dessa förordningar är inte direkt några som efterföljs.

- Men om man tar det här in i den lokala ordningsstadgan så kanske det kan bli ytterligare diskussion och så vidare. Och så kanske det kan vara ett argument för föräldrar då att säga att det är faktiskt förbjudet att smälla, funderar Anders Kihlström vidare.

Men det kommer det att ta lite tid innan allting runtomkring de nya reglerna är klart.

Först ska polisen i Fagersta få säga sitt om det nya förslaget gällande ”pyroteknik”.

- För det är ju de som sedan ska se till att det här sköts, menar Anders Kihlström.

I maj hoppas han sedan att ärendet vidare kan tas upp i kommunfullmäktige för beslut.

Med andra ord hinner de nya reglerna inte bli klara vare sig nu till påsk eller till Valborgsmässoafton.

Anders Kihlström är ändå glad över att bollen äntligen satts i rullning:

- Nästa nyårsafton kanske det gäller!