Malung-Sälen har flest våldsbrott

Våldsbrotten har ökat i Dalarna. Störst är ökningen i Gagnef. Men det är Malung-Sälen som har den största brottsligheten, sett till folkmängden. Malung-Sälen passerade ifjol Borlänge, då våldsbrotten ökade med 27 procent.

Till kategorin våldsbrott hör mord, dråp, misshandel, våldtäkt, grov fridskränkning, grov kvinnofridskränkning, rån och våld mot tjänsteman.
Nyhetsbyrån Siren har undersökt hur många sådana brott som anmälts i samtliga landets kommuner från 2002 och till och med 2007. För det senaste året är dock siffrorna än så längre preliminära.
Bara i ett 30-tal kommuner i landet har våldsbrotten minskat i antal, men här i Dalarna har det skett en ökning i alla 15 kommunerna.
Gagnef ökade mest
Ökningen är störst i Gagnef, närmare 300 procent. Men den har skett från en låg nivå. Sett till folkmängden - alltså antalet anmälda våldsbrott per invånare - så är ändå Gagnef den kommun i Dalarna, som fortfarande har den lägsta brottsligheten av den här typen.
Avesta är den kommun som haft den minsta ökningen av våldsbrott sedan 2002, bara 6,6 procent.
Malung-Sälen våldsammast
Under åren 2002 till och med 2006 hade Borlänge det högsta antalet anmälda våldsbrott per invånare här i länet. Men i fjol passerades Borlänge av Malung-Sälen, enligt Siréns preliminära siffror. Bara under det senaste året har våldsbrotten i Malung-Sälen ökat med 27 procent.

                                                  mats.akergarden@sr.se