Rättegång om malåskottlossning avslutas i dag

I dag avslutades rättegången mot den 44-årige man från västerbottens inland som i början av februari häktades efter att ha angripit och beskjutit en man i ett hus utanför Malå.
Enligt 44-åringen så har han, hans hustru och hans företag under lång tid blivit trakasserade av den man som han angrep.

Lördagen den 2 februari övertalade 44-åringen en granne att skjutsa honom till en by utanför Malå. Han tog med sig en motorsåg, 2 yxor och ett gevär som han gömde i en rock, och grannen fick veta att 44-åringen skulle fälla ett träd hos en bekant.
Men på plats vid huset utan för Malå väntade husägaren på bron.
44-åringen gick fram och dom började slåss.

Mannen i huset ska då ha tagit fram en kniv vilket fick 44-åringen att gå och hämta geväret yxan och motorsågen.
Han sa då åt mannen som skjutsat honom att ringa polisen.
Husägaren låste in sig men 44-åringen krossade en ruta, avlossade ett skott och sedan gick han in i huset där ytterligare skott avlossades.
Han sågade också sönder en dörr med motorsågen och och eldade utanför dörren där husägaren befann sig.

Uder tiden ringde även mannen i huset 112 och det inspelade samtalet vittnar om att mannen var skräckslagen. Polisen kom till platsen och fick till slut stopp på mannen.

44-åringen säger att han är djupt ångerfull, men hans tidigare polisanmälningar har inte gett något resultat och han ville få ett slut på konflikten med husägaren.

Vid den första häktningsförhandlingen rubricerades händelsen som mordförsök, men ändrades vid omhäktningen till misshandel, grovt hemfridsbrott, grovt olaga hot och skadegörelse.
Orsaken är att åklagaren anser att det inte finns tillräcklig bevisning för mordförsök.
Straffet för brotten ligger på fängelse i mellan 6 månader och 4 år, och åklagaren kommer att yrka på den övre delen av straffskalan alltså ett längre fängelsestraff.