Sörmland

Inomhushallar splittrar bandyn

Frågan om inomhushallar splittrar bandyfolket. Även många av de som nu är för att det byggs inomhushallar i Sverige har delade känslor inför det skifte bandyn står inför. Som SR Sörmland rapporterat tidigare så har hälften av landets bandyföreningar lagts ner de senaste trettio åren och ännu fler i Sörmland. För att rädda svensk bandy vill Svenska bandyförbundet bland annat satsa på fler inomhushallar.

– Nu för tiden går inte folk ut och ställer sig i kylan. Man vill hellre sitta i en varm hall och ha det gott. Vi som varit med förr får nog ge oss, säger Lars-Olov Hedfors, vice ordförande för Södermanlands bandyförbund.

I Sörmland finns idag inga planer på någon inomhushall. Det har diskuterats i Katrineholm. Den närmsta finns i Västerås, en finns i Edsbyn och en i Ale kommun utanför Västerås. Start finns också en i Sandviken och ännu fler planeras.

Sebastian Gustavsson är 17 år och spelar i Eskilstuna. Han tror att fler inomhushallar krävs för att få fler barn och unga att börja spela bandy.

– Det är ofta föräldrarna som säger nej om ungarna vill spela bandy för de vill inte stå ute, det är kallt, det regnar och snöar.

Svenska Bandyförbundet har en vision om hur svensk bandy ska räddas. Fram till 2017 ska fler unga vilja fortsätta spela, det ska finnas fler inomhushallar och fler elitlag än idag. Särskilt lyfts betydelsen av inomhushallar fram. De ska öka publiken och förlänga säsongen bland annat.

Men det håller inte alla med om. Wilnis Zazis, som spelat för Hälleforsnäs under 60-och 70 talen är en av dom. Om vädret hindrar spelare och publik så är inte inomhushallar lösningen, menar han. Tak över isbanorna räcker och gör att även småorterna har råd att bygga. Stora inomhushallar ger Wilnis Zazis inte mycket för:

- Stå och dricka glögg i en lada är sjukt.

Jonna Berglund
jonna.berglund@sr.se