Arbetsgivaravgiften sänks för ungdomar

Det ska bli sänkt arbetsgivaravgift för ungdomar upp till 26 år. Samtidigt drar regeringen tillbaka ett tidigare förslag om sänkta avgifter för alla i vissa delar av tjänstesektorn, ett förslag som fått hård kritik för att vara snårigt och krångligt.

Men alla jublar inte över det nya förslaget. Saeed Mottaghi driver restaurang i Stockholm och han oroar sig för vad som ska hända den äldre arbetskraften.

– Jag tror att det är bra fast de gamla arbetarna som kämpade för sitt liv i många år. Vad ska de göra?

Saeed Mottaghi har femton anställda på sin pub och restaurang i centrala Stockholm. Han hade hoppats på sänkta arbetsgivaravgifter för alla sina anställda redan från årsskiftet och hör väl till dem som är mindre nöjda med dagens förslag från regeringen.

Förslaget ska ge alla ungdomar upp till 26 år lägre arbetsgivaravgifter. Det här är en åtgärd som prövades redan i somras för gruppen 18-24 år men som nu alltså utökas. Finansminister Anders Borg:

– Det vi gjorde här förra sommaren förefaller ha fungerat väldigt väl. Vi gjorde då en lättnad av arbetsgivaravgifterna. Det har av många företagare uppfattats som en väldigt positiv symbolåtgärd och vi kan också se att vi nu har en mycket, mycket stark sysselsättningsökning bland ungdomar, säger Anders Borg.

Förslaget beräknas kosta runt 5,6 miljarder kronor och för en person som tjänar 15 000 kronor i månaden blir sänkningen ungefär 2 500 kronor. En ganska stor besparing alltså, för företag och kommuner med många unga anställda, och en av dem som är glada i dag är Lars Sjölander på Sodexho, med 7 000 anställda i Sverige.

– Ja, visst är vi kommersiella och ska tjäna pengar men det här får in ungdomar i flera branscher. Vi jobbar i både restaurang- och städbranschen och därför passar det väldigt bra, säger Lars Sjölander.

Med förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter för ungdomar slutar en lång följetong som började med ett vallöfte från allianspartierna om riktade sänkningar av arbetsgivaravgifterna till vissa tjänsteföretag som till exempel restauranger och bilverkstäder.

Men förslaget stötte på patrull, först från EU, som krävde ändringar, och senare från såväl stora tjänsteföretag som tunga myndigheter. Finansministern tycker han har lärt sig något på detta.

– Man ska vara väldigt försiktig med komplicerade förslag, säger Anders Borg.

Men förslaget får också kritik från andra håll i dag. Hotell- och restaurangfacket kallar det ett hafsverk och går till angrepp mot vad man betecknar som ett svek mot arbetslösa i branschen. Oppositionen talar om ett fiasko. Socialdemokraternas Thomas Eneroth:

– Det är deras viktigaste vallöfte som de nu sviker. De kunde inte leverera löftet om sänkta socialavgifter för tjänstesektorn.

Vilka är de största förlorarna på det här förslaget enligt din uppfattning?

– Jag tror att det är alla de tjänsteföretag som hade litat på regeringen, trodde att Maud Olofsson skulle leverera någonting 1 januari i år och nu ser sig lurade av regeringen, säger Tomas Eneroth.

Ann Tiberg
ann.tiberg@sr.se