Amerikaner protesterar mot Irak-kriget

Idag, onsdag, är det femårsdagen av den USA-ledda invasionen av Irak. Årsdagen markeras genom demonstrationer mot kriget runtom i USA, bland annat i huvudstaden Washington.

– Vi har själva varit med i kriget, så vi vet vad vi pratar om säger Michael McPearson medan han vecklar ut en banderoll med texten ”Krigsveteraner för fred”.

Runtom i hela USA hålls under onsdagen demonstrationer mot kriget. Här invid det pampiga Washingtonmonumentet mitt i huvudstan hade på onsdagseftermiddagen, svensk tid, ett hundratal demonstranter samlats.

– Vi kräver ett slut på USA:s ockupation av Irak, säger Adam Kokesh, som själv tjänstgjorde i Fallujah i Irak 2004. USA borde ha dragit sig ur för länge sedan, vi skapar inte fred i Irak. Det enda vi skapar är nya fiender, säger han.

Fem år efter den USA-ledda invasionen av Irak är stödet för Vita Husets Irak-politik nere på bottennivå: Två tredjedelar av amerikanerna tycker att kriget inte var värt att utkämpas, enligt en mätning i Washington Post.

President Bush sa på onsdagen att det är naturligt att det förs en debatt om kriget, men för mig är svaret enkelt, sa han.

– Att störta Iraks diktator Saddam Hussein var rätt, och vi kan och måste vinna kriget, sa Bush.

Men Dan Murphy, 23-årig före detta Iraksoldat, med fredsmärke på sin kamouflagejacka säger att han fortfarande inte förstår syftet.

– På vilket sätt gör det här kriget USA säkrare? Om någon kan förklara så vill jag gärna veta, säger Dan Murphy.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se