Kalmar

Farlig rödsprit fortfarande på drift

Mer än 2 800 liter av den giftiga rödspriten som sålts via Biltema och som blandats till i Kalmar, är fortfarande på drift, trots att fyra personer dött sedan de druckit av den.

-Problemet är att ett stort antal förpackningar fortfarande är kvar ute hos kunderna, säger Tomas Franzén, vd för Biltema i Sverige.

Det var de svenska varuhusen som fick den största leveransen, 4 032 förpackningar i form av enlitersflaskor och fyralitersdunkar. Bara 139 flaskor av 2 860 har lämnats tillbaka.

Kunderna uppmanas att lämna tillbaka all rödsprit med Biltemas märke, oavsett inköpsdatum. De fyra som avled i Norge var missbrukare. Det finns risk för att ungdomar eller fler missbrukare kommer över flaskor med den dödliga rödspriten, som kan stå kvar i hyllor och skåp i åratal.

Oklart om brott
Det är ett Malmöföretag som på en anläggning i Kalmar har blandat till rödspriten.

-Frågan är om det är en försumlighet som är straffbar, säger Sven-Erik Karlsson, informationschef hos Kalmarpolisen där brottsutredningen pågår.

Enligt honom är rubriceringen i den brottsutredning som nu bedrivs vållande till annans död, men den kan komma att ändras till att handla om brott mot kemikalieförordningen.

Beslut om åtal
Efter påskhelgen ska vice chefsåklagare Kerstin Eriksson i Kalmar besluta om någon på anläggningen ska åtalas.

Enligt Tomas Franzén kommer Biltema att ställa leverantören till svars om det blir så att sönerna till ett av dödsoffren i Norge kommer att kräva skadestånd. Däremot har Biltema inte beslutat om företaget ska anlita leverantören även i fortsättningen.

-Vi vill veta vad som hänt innan vi tar några beslut, säger han.

Letar fler dödsfall
Biltema har ännu inte ändrat på några rutiner i kontakten med leverantörerna eller i kontrollen av de produkter som köps in.

Även den högst ansvariga för Biltema i Norge, Magne Teigland, riskerar åtal. Enligt Terje Lunde hos polisen i Trondheim är Teigland misstänkt för brott mot produktkontrollagen och riskerar fängelse. Den norska polisen ska dessutom utreda om det finns fler dödsfall som kan kopplas till spritpartiet.

Anders Eeg-Olofsson/TT