Kalmar län

Inget beslut om regiontillhörighet

Det finns ännu inget besked om hur länet och dess kommuner ställer sig i den framtida regionfrågan, trots att övriga Sverige nu har börjat bestämma sig.

Frågan är om länet ska gå söderut till Skåne eller norr ut till Östergötland, eller om det ska delas.

Vid Regionförbundets möte i Högsby på onsdagen hade den centerpartiska ordföranden Leif Larsson trott att det skulle finnas ett gemensamt ställningstagande. Men det blev det inte. Istället fortsätter man hålla alla dörrar öppna.

- Det är helt klart att omvärlden förändras, och vi känner att vi känner att vi har ett behov av att föra diskussioner om både en sydsvensk lösning och en östergötlandslösning, säger Leif Larsson.

Men det betyder att planerna på ett eventuellt delat kalmar län är än med aktualiserad nu?

- Det beror ju på vad de diskussioner som kommer nu leder till, man kan säga att frågan är ordentligt på rulle och det tycker jag är bra, säger han.

Bra eller inte, det måste ändå vara en besvikelse för Leif Larsson att de inte kom något besked från länet i dag om var man står och vad man vill ha för framtida hemvist i de nya storegionerna.

Och risken är nu uppenbar att att då våra grannlän allt mer tar ställning och bestämmer sig, kan Kalmar komma att bli en isolerad enklav där alla andra med mer framförhållning springer ifrån oss och snor åt sig godbitarna.

- Det hoppas jag verkligen inte. Snarare så tycker jag att den diskussion som vi haft idag på styrelsen visar att vi har mycket bra beredskap att hantera de här frågorna, säger Leif Larsson.