Snabbare förbud mot nya droger

Det pågår en katt- och råttalek mellan drogtillverkare och myndigheterna. Ett expempel på det är Phenazepam som polisen och universitetsjukhuset i Örebro varnade för i förra veckan. Under senare tid har sex personer som använt Phenazepam vårdats i Örebro. Drogen är varken klassad som läkemedel eller narkotika i Sverige.

Processen att narkotikaklassa en drog tar lång tid. Ibland upp till nio månader. Innan en drog kan förbjudas måste läkemedelsverket förbereda ställningstagandet genom att undersöka substansen. Sedan kontrolleras utbredningen med giftcentraler, sjukvård och polis. Efter det går ärendet till regeringen för beslut, men innan dess ska EU informeras och lagar skrivas om efter remissrundan. Det kan ta upp till nio månader. Under tiden kan drogen missbrukas fullt lagligt. Men regeringen vill att den här processen ska snabbas på och har tillsatt Narkotikautredningen som ska se över det här.

Snabbspår
Riksdagsledamoten Anita Brodén (fp) har motionerat om ett så kallat snabbspår. Dagens system är för stelbent och tar för lång tid, enligt Anita Brodén.
--Vi vet att hela tiden finns personer som kringgår det här och är uppfinningsrika och kreativa på ett oerhört negativt sätt där ungas liv sätts på spel, säger Anita Brodén.
Målet med ett snabbspår är att det snabbt blir förbjudet.