KONSTÅKNINGS VM

Lyckad VM-debut för Viktoria Helgesson

Viktoria Helgesson satte personligtrekord i det korta programmet och gick vidare till den fria åkningen med en fin 16:e plats.

Därmed har Viktoria Helgesson samma placering som efter första dagen i EM i Zagreb i januari. Att göra om det i den betydligt tuffare VM-konkurrensen är riktigt starkt.

19-åringen från Tibro möttes av jubel från den unga publiken i Scandinavium på onsdagen. Hennes osäkra uppvärmning väckte dock viss oro - men bara på läktarna.

-Det var nästan skönt att ramla, för då visste jag att jag inte skulle missa i programmet sen, berättar hon för TT.

Den logiken kan tyckas kräva sin förklaring, men Viktoria Helgesson behövde inte bekymra sig om sånt den här dagen. Hon samlade sig på ett imponerande sätt och presterade sitt bästa kortprogram hittills, som gav personrekordet 49,68 poäng. Det är drygt fem poäng mer än hon fick i EM.

Hennes inledande hoppkombination, där en trippel lutz snabbt följs av en dubbel toeloop, såg hur bra ut som helst. Enda flagranta missen i åket var ett felsteg efter det andra hoppet, en trippel loop.

Damerna åker sitt fria program på torsdagskvällen. Viktoria Helgesson lär få fullt sjå med att behålla sin 16:e plats. Bakom henne i resultatlistan från det korta programmet finns bland andra finländskan Laura Lepisto och ungerskan Julia Sebestyen. De var trea respektive fyra på EM i Zagreb, där Helgesson slutade på 18:e plats.

Radiosporten/TT
radiosporten@sr.se