MALMÖ

Simklubbar ersätts inte fullt ut

Simklubbarna i Malmö ska nu kompenseras för stängningen av badhuset Aq-va-kul. Det beslutade fritidsnämnden på onsdagen. Men föreningarnas alla utlägg och förluster kommer inte att betalas.

Det är nu ett år sedan det dåligt underhållna och kraftigt fuktskadade badpalatset Aq-va-kul tvingades stänga och hundratals Malmösimmare blev hemlösa.

Simklubbarna har sedan dess gjort stora förluster, medlemstalen har rasat, simskolor har fått ställas in och tävlingssimmarna har tvingats pendla till andra bad runt om i Skåne. Sammanlagt begärde sju vattensportsklubbar 4,5 miljoner kronor i kompensation, men fritidsnämnden betalar bara ut 3,7 miljoner.

– Vi beslutade att täcka ungefär 80 procent men sedan ska förvaltningen diskutera ytterligare med de simklubbar där det finns frågetecken säger Bengt Forsberg (s), ordförande för fritidsnämnden i Malmö.

Simklubben Ran till exempel får i nuläget nästan 500 000 kronor mindre än de begärt. För att klubbarna tappat sponsorer och förlorat intäkter från tävlingar är inte fritidsnämndens ansvar.

– Jag tycker ändå att vi har varit väldigt ödmjuka om man ser till hela deras verksamhet, menar Bengt Forsberg.

Själva Aq-va-kul är sedan länge torrlagt, och istället för simmare är det nu är det grävmaskiner och rivningsarbetare som huserar i badhuset. Hela byggnaden runt 25-metersbassängen ska rivas och övriga delar ska renoveras provisoriskt.

Den 1 juli är det tänkt att Aq-va-kuls 50-meters- och undervisningsbassänger ska öppna igen.