STOCKHOLM

Fler vuxna ska skapa lugn i Rinkeby

Fler föräldrar på Tensta och Rinkebys gator, kvällstid. Det är SL:s och polisens önskan inför påskhelgen. Kollektivtrafiken i området har utsatts för omfattande skadegörelse under flera månader, och nu vill man att fler ska vara med och nattvandra.

Även ungdomar i Tensta och Rinkeby vill se fler vuxna ute.

- Om många föräldrar skulle vara här så skulle det faktiskt vara annorlunda. För de måste ju visa sig. Det är bara vi barn som visar oss, på fel sätt. Många pensionärer vågar ju inte ens komma ut för att ta frisk luft, säger Muhammed Abdi.

16-årige Muhammed Abdi är en av alla som fått nog av bråk kring Tensta och Rinkebys kollektivtrafik. Problemen med fyrverkeripjäser på tunnelbanestationerna och stenkastning mot bussar har förvärrats de senaste veckorna. För att bryta den trenden inför påskhelgen hade SL möte med polisen och olika frivilligorganisationer på onsdagen. Säkerhetschef på SL är Johan Hedenfalk.

- Vi har diskuterat hur vi kan samverka i det här området, för att få en bra utveckling och stor trygghet och en bra trafik i området.

De krafter som finns i området är bland andra fältassistenter, medborgarvärdar, islamiska förbundet och så förstås Södra Järvas närpolischef Marcus Rostedt.

- Vi har diskuterat mer ingående att utöka nattvandringar. Det fungerade väldigt bra i samband med nyårshändelserna. Då var det en ökad frekvens av vuxna ute och då lugnade det också ner sig.