Vård och omsorg

Vårdförbundet kräver rejäla lönelyft

Missnöjet bland sjuksköterskorna är stort och ännu har inte parterna lyckats komma överens i årets avtalsrörelse. I går lade medlarna ett bud i förhandlingarna om Vårdförbundets löner. Parterna har valt att inte kommentera det tillsvidare.

Genomsnittlönen för sköterskorna i landet är 23 300 kronor. Vårdförbundet har krävt att lönen ska upp med 1 700 per månad i tre år. Ingångslönen ska vara 22 000 kronor, jämfört med mellan 18 000 och 19 000 idag.

22 000 i månaden är vad Lilian Almén har efter 25 år i sjuksköterskeyrket. Hon arbetar nu fackligt på heltid inom NU-sjukvården och tycker att hennes förbund borde ha krävt ännu mer.

- Ingångslönen skall ligga uppåt 25 000 i alla fall om vi skall kunna hamna på en löneutveckling under 10-20 år till 30 000 kronor- minst, säger Lilian Almén.

Anna Aldeborg har gjort en lång resa i sjukvården. Hon började som städerska, blev biträde, sedan undersköterska innan hon utbildade sig till sjuksköterska. Nu tjänar hon 22 000 på medicinkliniken på Uddevalla sjukhus. Anna tycker inte att det har lönat sig att utbilda sig till sjuksköterska.

- Det har varit en rolig resa och jag lärt mig mycket på vägen, men ekonomiskt har jag ju inte samma utveckling. En undersköterska som är jämnårig med mig ligger kanske ett par tusen under mig och jag har ändå mer utbildning och mer ansvar, säger Anna Aldeborg.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se