Färre svartjobb med loggbok

Den nya lagen om att restauranger och frisörer måste föra loggbok över sin personal har efter ett år visat sig vara ett effektivt vapen mot svartjobb. Enligt beräkningar som Skatteverket i Uppsala gjort har den nya lagen resulterat i 140 nya vita jobb i området och sammanlagt 20 miljoner i skatteintäkter.

Kontrollbesöken har visat att de flesta restauranger sköter sig. Dani Gevrie har ett kafé i Uppsala:

- Vi skriver in personal när de kommer och när de slutar.

Hur tycker du att det fungerar?

- Det fungerar jättebra. Vi har inga problem med det här.

I januari förra året började en ny lag gälla om att alla restauranger och frisörer måste anteckna sina anställda i en personalliggare.

Förra året fick runt 80 % av alla restauranger oanmälda kontrollbesök från Skatteverket. I Uppsala, Tierp, Älvkarleby, Knivsta, Östhammar och Norrtälje kommuner genomförde Skatteverket i Uppsala runt 1100 kontroller av restauranger och frisörer för att se att den nya lagen efterlevdes.  Skatteverkets kontrollbesök ledde till att 31 företag fick böter, eftersom de inte kunde visa upp en korrekt personalliggare. Kaféägaren Dani Gevrie är bara positiv till besöken.

- Många oseriösa kommer försvinna.

Skatteverkets kontrollbesök har lett till att 31 företag belagts med avgifter, eftersom de inte kunnat visa upp en korrekt personalliggare. Åsa Örtegren är chef för revisionssektionen på Skatteverket i Uppsala.

- Vi kommer fortsätta göra oanmälda besök i de här branscherna.

När lagen infördes den 1 januari 2007 märkte Skatteverket ganska snart att löneredovisningarna från branscherna ökade markant, för uppsalaområdet med 20 miljoner kronor och det motsvarar 140 vita jobb.

- Det är ganska mycket för vårt område, säger Åsa Örtegren på Skatteverket.

Reporter christine.oden@sr.se