UPPSALA

Rutinerna skärps efter dödsfall

Individ- och familjeomsorgen i Uppsala Kommun ska se över sina rutiner efter det att en man avlidit trots att grannarna larmat tre och ett halvt dygn tidigare.

Det var den 4:e februari i år som en man i 60-års åldern gick in till grannarna relativt oklädd. Han verkade förvirrad och i hans lägenhet såg det rörigt ut. En av grannarna larmade Individ- och familjeomsorgen. Dagen därpå bestämde ansvarig socialsekretare att ett hembesök skulle göras och planerade det till den 8.e februari, alltså först 4 dagar efter att anmälan gjorts. Ett team åkte iväg till mannens lägenhet, de ringde på, men då ingen svarade lämnade de en lapp i brevlådan. Senare skulle det visa sig att det var fel brevlåda.

En vecka senare, den 15:e februari gjordes ett nytt besök, denna gång vid rätt lägenhet, men mannen hade då avlidit. Hans döda kropp hade redan forslats bort den 7:e februari.

Individ- och familjeomsorgen i Uppsala Kommun har nu utrett händelsen och kommer att se över sina rutiner och kontrollsystem för att undvika att en liknande situation inträffar.

Reporter monika.titor@sr.se