Alvesta

Tibetansk flykting känner stor oro

Den senaste tidens protestaktioner och våldsamheter i Tibet har väckt stor oro hos många tibetaner i Sverige.

25-årige Dawa Tshring, som kom som flykting till Alvesta för drygt ett år sedan, följer noga händelseutvecklingen via Internet och svensk media, och han är mycket oroad över det som sker i hans hemland.

- Jag är mycket ledsen, orolig och arg, säger han.

Dawa Tshring kom till Sverige via Nepal och Österrike. Kvar i Tibet har han fru och två barn, mamma, pappa och sju syskon. Han säger att han var tvungen att fly, annars skulle han fängslas eller dödas av de kinesiska myndigheterna, eftersom han själv deltagit i protestaktioner och demonstrationer.

Dawa Tshring har inte haft någon kontakt med sin familj på över två år och han vet inte hur de har det därhemma.

- Jag kan bara hoppas att de har det bra och jag hoppas på guds hjälp också, säger han.

Protesterna i Tibet, som startades av munkar, är de största mot Kinas styre sedan 1989. Över 100 personer har dödats och flera hundra har fängslats enligt tibetanska exilgrupper och människorättsorganisationer. Men de kinesiska myndigheterna ger en annan bild och skyller oroligheterna på den tibetanske exilledaren Dalai Lama. Dalai Lama har manat till lugn och har sagt sig vara beredd att lämna sitt ämbete om våldet i Tibet ökar. Men det vore en katastrof för det tibetanska folket, säger Dawa Tshring.

- Om han gör det skulle det innebära stora problem för många tibetaner, vi alla behöver honom, säger Dawa Tshring.

Dawa Tshring är mitt uppe i sin asylprocess och vet inte om han får stanna i Sverige. Att återvända i dag är omöjligt, men den dagen Tibet blir självständigt, då åker jag direkt, säger han. Många tror att våldsamheterna i Tibet kommer att fortsätta, men Dawa Tshring hoppas att det snart ska bli ett slut på våldet.

- Jag hoppas att dödandet snart ska ta slut och att människorna får frihet, säger Dawa Tshring.


Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se