Kungsbacka

Tjolöholm ska klara sig av egen kraft

Genom sin egen dragningkraft ska Tjolöholms slott ska klara ekonomin och locka mer än dubbelt så många besökare. Däremot är det inte aktuellt med vare sig golfbana, hästgård eller camping.

En ekonomisk analys visar att det är på parkeringsavgifter och entréavgifter som Tjolöholm kan dra in friska pengar. Ska man nå en halv miljon besökare, mot dagens 200 000, så behövs det bättre vägar, parkeringsplatser och toaletter.

– Men inte någon golfbana. En golfbana kan tvärtom skrämma bort besökare, säger Maria Sidén som är vd i Tjolöholmsstiftelsen.

De styrande är positiva
På önskelistan finns också fler nattgäster, men i första hand ska befintliga byggnader utnyttjas.

Även de styrande i Kungsbacka kommun sägs vara positiva till det förslag till marknadsplan som snart ska tas i stiftelsens styrelse.

Centern kritisk
Socialdemokraternas kommunalråd Åke Eliasson har sett många förslag kring Tjolöholm genom åren, men det här  förslaget tycker han det verkar möjligt att enas kring.

Men centerns kommunalråd Ola Johansson är kritisk till att kommunstyrelsen fortfarande vill hålla vägen öppen för att använda jordbruksmarken på Tjolöholm på annat sätt, detta sägs i förslaget till ny översiktsplan för slottsomrdet.