Borås

Slapp utvisning till Afganistan

Efter att i en månad ha suttit och väntat på utvisning till Afganistan så förflyttades Ferudon Rezai plötsligt tillbaka till sin lägenhet i Borås. 

I en månad satt 28-årige Ferudon Rezai, som bor i Borås sedan sju år, i gränspolisens förvar i Kållered för att utvisas till Afghanistan.

Men hans utvisning var en dem som genom påtryckningar från UD och FN:s flytkingkommissariat UNHCR tillfälligt stoppades i här om dagen.

I går var Ferudon Rezai tillbaka i sin lägenhet i Borås för att avvakta vidare beslut, nu från migrationsverket. Och han känner ångest och stor osäkerhet med vad som kommer hända med han nu.

Till Sverige för sju år sedan
Ferudon Rezai kom till sverige 2001 och hade mellan 2006-2007 ett tillfälligt uppehållstillstånd. Då började han studera, fick ett jobb och skaffade en lägenhet. Men jobbet och studier fick han lämna efter att hans uppehållstillstånd gick ut och han har sedan dess överklagat i omgångar för att få stanna i Sverige.

Men så den 18 mars skulle han alltså avvisats till Afghanistan, en avvisning som stoppats efter att UNHCR meddelat att de i nuläget inte kan ta emot Ferudon. Nu ligger ärendet återigen i händerna på migratoinsverket och för Ferudon som under tiden i förvar tappat hår och haft sömnproblem väntar nu återigen ovisshet och oro.

Sofia Boo
sofia.boo@sr.se