10 miljoner i katastrofersättning

Regeringen kommer idag att besluta om att ge rennäringen 10 miljoner kronor i katatrofersättning för stödutfodring av renar.

Betet har varit dåligt för renarna under vintern då snön har frusit som en hård skorpa på marken. Och det har blivit dyrt för samebyarna.

Jordbruksminister Eskil Erlandsson (c) ansvarar över samefrågor i regeringen.
 - Det är besvärligt i stora områden i landet där renarna finns.

För andra året i rad har Sametinget ansökt om katastrofstöd för att utfodra renar. Enligt en inventering som Sametinget utfört har 28 samebyar och drygt 100 000 renar drabbats.

Vill se en förändring
Förra året beviljades upp till 37 miljoner kronor, och i år alltså 10 miljoner kronor, utöver de drygt 45 miljonerna som regeringen redan budgeterat för att främja rennäringen.

Men Eskil Erlandsson anser att det inte är hållbart med bevilja katastrofpengar för varje år som betet uteblir. Han vill därför se en förändring.

- På sikt måste vi hitta system som innebär att det finns pengar till den här typen av katastrofer som tycks bli frekventare. Det kan vara en typ av försäkringssystem, eller mer pengar, säger Eskil Erlandsson.

Tio miljoner
Sametinget hade begärt elva miljoner kronor och får nu alltså tio miljoner kronor. Pengarna ska fördelas ut till de samebyar som ansökt om stöd och ska täcka hälften av den kostnad som renägarna lagt ut på stödutfodring.

Enligt Eskil Erlandsson innebär det här att utbetalningarna kan fortsätta till dom drabbade renägarna så att utfodringen inte upphör, vilket skulle få förödande konsekvenser.

Eskilsson tror att tio miljoner kommer att räcka.
 - Vis av föregående år då vi. lovade upp till 37 miljoner kronor extra och det användes betydligt mindre än hälften, så gjorde vi bedömningen att det skulle räcka med den här summan, säger jordbruksminister Eskil Erlandsson (c).

Åsa Sundman, ekot i Umeå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio