Härnösand

Sjuksköterskor i debatt om sjukhus

Fyra före detta sjuksköterskor har gett sig in i debatten om hur sjukvården i Härnösand ska se ut i framtiden. I flera brev till landstingsledningen har de ställt frågor om utvecklingen på sjukhuset, men tycker inte att de fått några riktiga svar.

Landstinget håller på att bygga om på sjukhuset, bland annat ska Härnösands tre vårdcentraler flytta ihop där och även folktandvården. Tillsammans med de mottagningar som finns där ska de utgöra grunden till en ny form av närsjukvård, menar den socialdemokratiska majoriteten i Landstinget.

Men de fyra f d sjuksköterskorna befarar snarare att man använder sig av ombyggnationerna för att i smyg kunna dra ner och göra förändringar i verksamheten på sjukhuset.

– Vi känner oss otrygga med vad som egentligen är på gång på sjukhuset, säger sjuksköterskorna.

Nu vill de att Landstinget ska låta Härnösandsborna vara med i planeringen.

– Personalen på sjukhuset och inom primärvården som ska jobba i de nya lokalerna måste få vara med innan man beslutar om ombyggnationer, men också vanliga Härnösandsbor ska få tycka till, t ex i offentliga möten mellan landstingsledning och Härnösandsbor, säger Marianne Höglund och Ulla Gilliusson, som är två av de f d sjuksköterskorna.

– Det är också mycket viktigt att det finns en jourläkare i Härnösand dygnet om i fortsättningen, säger Marianne Höglund. Det går inte att stänga för dagen klockan 19 eller 21 i en stad av Härnösands storlek.

Onsdagen den 26 mars har Fastlandets S-föreningen bjudit in till öppet möte om den pågående utvecklingen av närsjukvård vid Härnösands sjukhus.

Ulla Öhman
ulla.ohman@sr.se