Skövde

Inga fyrverkerier i Skövdebutiker

Debatten om faran med fyrverkerier har fått flera Skövdebutiker att avstå från att sälja dem.
Av de nio butiker som har tillstånd att sälja fyrverkerier nu i påsk, har nästan alla valt att låta bli.
En del har gått ännu längre: 
– Vi säljer inga fyrverkerier mer, varken till nyår eller till påsk, säger ICA-handlaren Patrick Wiberg på ICA Maxi i Skövde.

I samband med den häftiga debatt som följde efter en dödsolycka i Karlskrona på nyårsnatten - en olycka som orsakades av en raket - gick Skövdes moderata kommunalråd Tord Gustafsson ut och bad handlarna i staden att begränsa försäljningen av fyrverkerier till påsk.  

Flera butiker har hörsammat hans önskan. Söderströms cykel och motor säljer fyrverkerier under en högst begränsad tid:

– Vi låg bakom förslaget att inte börja sälja dem för långt i förväg utan begränsar försäljningen inför storhelgerna, säger ägaren Jerry Barath. Butiken är den enda i Skövde som har försäljning. 

På ICA Maxi har man bestämt sig för att helt sluta sälja fyrverkerier. Skälen är flera:

– Det var varit starka reaktioner från hundägare, men även miljöeffekter och skaderisker har vägts in. Folk skjuter av sig händer och skadar sig i ansiktet… Utifrån det resonemanget har vi på Maxi fattat det gemensamma beslutet att inte sälja fyrverkerier, varken till nyår eller till påsk.    

Ännu vet han inte hur kunderna kommer att reagera på butikens beslut, men tror inte att Maxi kommer att få särskilt mycket kritik för det:   

– Jag tycker att kunderna redan har reagerat genom starka reaktioner. De har talat om vad de vill, säger Patrick Wiberg.