Kiruna

Modersmål räknas inte

Regeringen vill öka språkkunskaperna, och nu ska man belönas med extra poäng om man läser moderna språk, som t ex tyska, spanska eller franska. Men alla språk är inte lika mycket värda.

Det är för få som läser språk på gymnasiet, och det vill regeringen, med Lars Leijonborg i spetsen ändra på.

I en proposition antagen av riksdagen vill de få fler att läsa språk.

Man ska få lättare att komma in på högre utbildningar om man har läst språk på gymnasiet, och det ska börja att gälla år 2010.

Besviken
David Nutti är elev på Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna, och han läser samiska, och blev väldigt glad när han hörde om att språkstudier ska belönas. Men hans glädje var inte långvarig.

David Nutti fick veta att han inte får extra poäng för samiska, i alla fall inte om man läser det som modersmål, vilket han gör.

För att han skulle kunna få sina poäng hade han varit tvungen att läsa samiska i en kurs som är mycket lättare än den nivå han behärskar.

På Utbildningsdepartementet säger man att om man tittar på ämnenas kursplaner så är modersmålsämnet mer likt ämnet svenska än ämnet moderna språk, så därför kan man inte få meritpoäng för modersmål på samma villkor som för moderna språk, som tyska, spanska eller franska.

Anne-Ravna Allas
anne-ravna.allas@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio