Silverdalen/Ankarsrum/Virserum

Rånarnätverk häktades

På torsdagen häktades de sju personer som är misstänkta för ett antal grova rån i Södra Sverige och ett mordförsök i Stockholm i helgen.

Fem män häktades på sannolika skäl misstänkta för försök till grovt rån i Ankarsrum i oktober, Silverdalen i november och i januari i år i Virserum. Dessutom för grovt rån i Hjo i februari och grovt rån i Aneby i januari. Dessutom häktades de för försök till mord i Kista den 16 mars.

Två kvinnor häktades också, de är misstänkta för penninghäleri. Det vill säga att de misstänkt ha gömt undan byten från rånen. 

Häktningsförhandlingarna hölls bakom stängda dörrar och rätten la de misstänktas advokater med yppandeförbud.

Förtegna om gripanden
Polis och åklagare är fortfarande mycket förtegna om hur de avslöjade det kriminella nätverket från stockholmstrakten, där totalt ett 20-tal personer ingår och som greps i Stockholm efter ett samarbete mellan polisen i länet och flera enheter inom stockholmspolisen.

Mer framöver
Åklagaren Johan Henningsson vill inte säga vad som framkommit hittills i förhören.

- Jag kan nog inte gå in på vad som sagts i förhören utan det är något som får komma fram längre fram, säger Johan Henningsson.

Och han vill inte heller utesluta att efter att utredningen fortsätter kan det komma fler gripanden.

- Det är ganska stort arbete kvar, för det är fler personer som ska höras.

Löst sammansatt gäng
Och att det råkar vara 20 personer som polisen tog i det här svepet betyder att det är ett kriminellt nätverk, även om det inte var några av de mer kända. Och att tillslaget skedde under södagen var egentligen inte planerat, utan tidigarelades efter skottlossningen vid bankrånet i Kisa. Men klart är att polisen haft nätverket under uppsikt under en tid. 

Men vilka är de sju som nu sitter misstänkta i Kalmar för rånen och rånförsöken, har de gjort likande brott tidigare?

- Det är personer som är kända av Stockholmspolisen för att vara kända i sådana här sammanhang, vissa av dem är dömda för den här typen av brottslighet, säger kammaråklagare Johan Henningsson.