"Bred kompetens och gott ledarskap"

Bred kompetens och gott ledarskap, det anser Polisförbundet i Norrbotten om Håkan Karlsson som föreslås bli ny länspolischef. Rikspolisstyrelsens tjänsteförslagsnämnd har föreslagit till regeringen att Karlsson ska utses och det mesta tyder på att han också utses.

Håkan Karlsson föreslås av både polisförbundet, polisstyrelsen i Norrbotten och Rikspolisstyrelsens tjänsteförslagsnämnd att bli länspolismästare. Regeringen ska fatta det slutliga beslutet och det skulle vara mycket ovanligt om de gick emot rikspolisstyrelsen.

De två tidigare länspolismästarna i Norrbotten har båda kritiserats. Karl-Bertil Arosenius kritiserades både från polisfacket och länets polisstyrelse för ledarstilen. Hans efterträdare Seppo Wouri fick kritik för den stora omorganisation som genomfördes trots att han var tänkt att inte stanna någon längre period och var pensionsmässig.

Den nye länspolismästaren kommer också att få bereda sig på att få kritik.

- Det är en utsatt position att vara myndighetschef, naturligtvis kommer han att få kritik för beslut han fattar, säger Björn Lundberg ordförande för Polisförbundet i Norrbotten.

Eleonor Norgren SR Norrbotten