Klassning av nya droger dröjer länge

Det kan ta upp till nio månader att narkotikaklassa en ny drog. Fenazepam sprids just nu över landet, en drog som polisen anser är livsfarlig. I Örebro har sex unga män tvingats söka vård efter att ha använt drogen, men fenazepam är inte narkotikaklassad och därmed laglig.

– Det dyker upp droger hela tiden. Det är bara att gå ut på internet och titta på de sidor som marknadsför de här drogerna, säger Per-Åke Sandvold som är enhetschef på Läkemedelsverket.

När ni har tagit reda på vad de här preparaten innehåller. Hur fort kan det gå till det att de är klassade på något vis?

– Sex månader som det ser ut idag är svårt. Sex till nio månader, säger Per-Åke Sandvold.

Innan en drog kan förbjudas måste Läkemedelsverket förbereda ställningstagandet genom att först undersöka substansen. Sedan kontrollera utbredningen med giftcentraler, sjukvård och polis.

Efter det går ärendet till regeringen för beslut, men innan dess ska EU informeras och lagar skrivas om efter remissrunda. Det kan ta upp till nio månader och under tiden kan exempelvis fenazepam missbrukas fullständigt lagligt.

Men regeringen vill att den här processen ska snabbas på och tillsatt Narkotikautredningen som ska se över det här. Anita Brodén är riksdagsledamot för folkpartiet och har motionerat om ett så kallat snabbspår.

– Dagens system, det vi nu har, det är för stelbent. Det tar för lång tid och vi vet ju också att hela tiden så finns det ju intressenter och personer som hela tiden kringgår det här och är uppfinningsrika och är mycket kreativa på ett oerhört negativt sätt där nya farliga droger kommer ut och där ungdomars liv sätts på spel.

Vad skulle snabbspår innebära?

– Det är helt enkelt att man, så att säga, fryser det hela, exempelvis så blir det ju då att det snabbt blir förbjudet, säger Anita Brodén.

Marie Hansson
marie.hansson@sr.se
Maria Eriksson
maria.eriksson@sr.se