Ny regering i Belgien till sist

Nio månaders politiskt dödläge i Belgien är över. Försöken att bilda en regering började i somras och belgarnas förtroende för politikerna är vid det här laget kört i botten.

– Skammen sitter i Bryssel, det är bara Bryssel, Bryssel, Bryssel hela tiden. De ska ha våra skattepengar men någon nytta gör de inte, säger Henriette de Waertz, medborgare på gatan som jag frågar vad hon anser om politikerna.

Hon kommer själv från Gent i Flandern och hennes syn på politikerna i huvudstaden som några som håller på med ett internt kattrakande delas av många.

Belgiens kung Albert utsåg i dag Yves Leterme till ny belgisk premiärminister.

Han kommer att leda en höger-vänsterkoalition, han är själv kristdemokrat men i regeringen ingår också liberaler och socialister.

Den delikata maktbalansen mellan de två dominerande språkgrupperna förhandlades det i stort sett hela natten om och i morse blev det klart att åtta av de femton ministrarna är franskspråkiga och sju flamländska, nu när regeringschefen är flamländare.

Det som har blockerat regeringsbildningarna i nio månader är att kristdemokraterna och liberalerna i Flandern vann stort på löften om att öka regionernas självständighet.

Det vill väljarna i Flandern ha men i den franskspråkiga södra delen av Belgien.

Hur det ska bli med ett utökat regionalt självstyre är inte klart i dag heller.

För att få till en regering har stridsfrågan skjutits upp till kommande förhandlingar och en lösning kan tidigast komma i sommar.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se