Var fjärde mack kan försvinna på tre år

De kommande åren kommer många bensinmackar att läggas ner. Det är mestadels i glesbygd mackar försvinner när oljebolagen ser över stationsnätet.

En av dem är Jonas Kasesalus mack i Grisslehamn i Roslagen.

– Det är inte bra alls, för det är ändå en liten knutpunkt här. Man hör det på folk som fått nys om det här att det är lite förstämt, det är ju en liten kugge i samhället i alla fall.

Jonas Kasesalu har drivit bensinmacken i Grisslehamn i 18 år. Men den sista oktober i år är det slut.

– Det är som att slå undan benen lite grann, men jag har förstått att något har varit på gång. Det har varit lite turbulent i den här branschen, man har väl haft lite i bakhuvudet att vi kan vara utsatta här ute.

Att det finns för många försäljningsställen är både oljebolagen och bensinhandlarna överens om. Alla de omkring 3 700 mackar som finns i dag kan inte vara ekonomiskt lönsamma.

Nedläggningarna påskyndas av pumplagen som från första mars nästa år kräver minst ett miljöbränsle hos alla mackar som säljer mer än 1 000 kubikmeter om året. Det investeringskravet på omkring en halv miljon kronor för ny pump och cistern kan vara avgörande för en stations överlevnad.

– Vi tror att det kommer att försvinna 1 000 bensinförsäljningsställen på tre år. Vi styr inte alls över det, utan det är oljebolagen som gör det, säger Ingvar Persson, vd för Svensk Bensinhandel.

Var finns de mackarna? 

– Tyvärr är det så att allt för många finns i glesbygd och det är ett problem.

De stora oljebolagen ser alla över sina stationsnät just nu. Enligt Svensk Bensinhandel, som organiserar handlarna, sker nedläggningarna okontrollerat och man kräver att myndigheter och politiker griper in så att inte områden i glesbygd blir helt utan mackar.

– Oljebolagen sitter och räknar var och en på sin kammare och så stänger kanske alla sina mackar på en och samma ort. Istället för att man gjort en försörjningsplan där man sagt att i den här orten krävs det att det finns en mack kvar. Sedan hade man tittat på vem som skulle sköta det.

Vad säger era medlemmar om den här utvecklingen?

– Många är väldigt bekymrade, det är många som levt hela sitt liv med ett serviceyrke och plötsligt säger oljebolaget att nu vill vi inte finnas kvar och då blir man i värsta fall arbetslös, säger Ingvar Persson på Svensk Bensinhandel. 

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se