Lidköping

Kommunkontor hotas av arbetsmiljövite

Fastighetskontoret i Lidköpings kommun hotas med 100 000 kronor i vite om man inte får ordning på den psykosociala arbetsmiljön på en av avdelningarna.
Det är innebörden i ett beslut från Arbetsmiljöverket. Nu ska en oberoende konsult utreda situationen.

- Jag vet inte än i dag vilka som mår dåligt och därför anser jag mig inte fått en rättvis chans att kartlägga problemen, säger Fastighetschefen Björn Albrektsson.

Det är på en av fastighetskontorets avdelningar som problemen finns, enligt en anmälan som kom in för drygt tre månader sedan.

Det handlar delvis om sexistiskt språkbruk, men överhuvudtaget ska det finnas psykosociala problem av olika slag som sägs få anställda att må dåligt.

Inte gjort tillräckligt
Arbetsmiljöverket anser inte att kommunens gjort tillräckligt, och därför hotas man med vite på 100 000 kronor om man inte löst problemen före den sista maj.

Björn Albrektsson hoppas nu att en oberoende konsult kan göra skillnad.

För egen del känner han ingen oro, men han undrar också varför kommunledningen och kommunalrådet Kjell Hedvall inte sagt ett ljud om saken, trots att det gått flera månader och trots att Albrektsson bara sitter ett stenkast från kommunalrådskorridoren.

- Om det är så allvarligt att vi ska få ett vite undrar jag varför varken politikerna i vår nämnd eller min högsta chef tagit tag i det här. Det skulle jag ha gjort om jag var chef, konstaterar Björn Albrektsson.