Söka jobb ska inte gälla alla sjukskrivna

Stora grupper sjukskrivna kommer att undantas från kravet att söka andra jobb efter att ha varit sjukskriven i sex månader. Regeringen kommer att införa en rad undantag för vissa typer av sjukskrivna.

– Det handlar om personer som väntar på behandling eller operation där läkaren skriver att det här tar längre tid. Eller att man är inne i en arbetslivsrehabilitering och har en plan. Eller att man kanske börjat arbeta delvis men inte helt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrson.

Strax före jul presenterade regeringen nya riktlinjer för vad som ska gälla för sjukskrivningar. En av principerna var då att den som varit sjukskriven i sex månader ska söka andra jobb än det man är sjukskriven från för att få behålla rätten till ersättning.

Nu mjukar regeringen upp de föreslagna reglerna. Den som väntar på operation, har en rehabiliteringsplan, börjat arbeta deltid eller i sådana fall där en läkare bedömer att personen måste vara sjukskriven längre ska alltså inte behöva söka ett annat jobb för att få behålla sin sjukpenning.

Försäkringskassan har i dag varnat för att det kan komma att uppstå förhandlingssituationer mellan kassan och den sjukskrivne när det finns stora möjligheter till undantag, och socialdemokraternas talesperson i sociala frågor, Ylva Johansson, menar att behovet av undantag visar på bristerna i regeringens sjukskrivningspolitik.

– Det är bra att man har insett att det finns orimliga konsekvenser i sitt eget förslag. Det här visar också att man redan från början har slarvat och inte tänkt igenom konsekvenserna.

– Jag tycker att det är bra att man ska pröva mot andra arbeten, men då måste man ställa krav på arbetsgivaren och på myndigheterna att ge personen stöd och hjälp och man ska inte riskera att förlora sin anställning om man försöker rehabilitera sig till ett annat jobb, säger socialdemokraten Ylva Johanson.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se