Nybro

C kritiserar SAC för blockad

Centerpartiet kritiserar nu hårt fackförbundet Syndkalisternas blockad mot McDonalds i Nybro, där en av Syndikalisternas papperslösa medlemmar genom en inhyrd firma jobbat som städare för 33 kronor i timmen.

Fackförbundet Sydikalisterna har krävt att McDonalds i Nybro ska betala in 50 000 kronor som de kan vidarebefordra till städaren. Och under två timmar i lördags hindrade fackförbundet alla kunder från att ta sig in i restaurangen.

Oacceptabelt agerande
Centerpartisten och riksdagsledamoten Anders Åkesson från Kalmar län menar att blockaden är helt oacceptabel.

- De ger sig på fel part. Det är rena maffiametoderna att gå fram och säga att man för 50 000 låter bli att utföra en blockad. Fullständigt fel och rättslöst, säger han.

- Så vitt jag kan bedöma har det här företaget i Nybro, ställt alla frågor och långt mycket mer man kan kräva för att undvika detta. Det är ju städbolaget som ska sättas i blockad och lyftas fram. Det är ju där skurkarna finns isåfall, tillägger Anders Åkesson.

Men Syndikalisterna hävdar att deras blockad är helt laglig. Tobias Ahlgren som är fackligt ombud för Syndikalisterna i sydost, menar att McDonalds inte gjort tillräckligt i sina kontroller av det oseriösa städföretaget.

- Uppenbarligen har de inte skaffat sig den information som kan krävas då fallet är att en papperslös städat deras restaurang under slavliknande förhållande, så är McDonalds också ansvarig för det här. OCh det är så att man inte kan köpa sig fri från ansvar genom att anlita en underleverantör.

Ingen annan vill ta i frågan
- Man får ju se den verklighet som är att papperslösa blir utnyttjade till väldigt stor grad, och försöka hjälpa dem så gott vi kan. Det är tragiskt att ingen annan vill ta i den här frågan, men förhoppningsvis kommer det bli ändring på det framöver, säger Tobias Ahlgren.

Men Anders Åkesson tycker att syndikalisterna agerat mer för att få egen uppmärksamhet och inte för att hjälpa sin medlem.

Han menar att papperslösa flyktingars utsatta situation måste lösas genom förändringar i migrationsprocessen, men att det är svårt att säga hur omfattande problemet är.