Sisu-nyheter på svenska vecka 12: Ny språklag stärker minoritetsspråken

Ämnen den här veckan:
Ny språklag stärker minoritetsspråken. Minoritetsspråk även bland kommuntjänstemän? DO synar fel i modersmålsundervisning. Forskare kräver åtgärder för meänkieli. Ny styrelse för FRIS.

Ny språklag stärker minoritetsspråken

Rätten att lära sig, använda och utveckla de nationella minoritetsspråken skrivs in i Sveriges nya språklag. Det framgick när betänkandet kring språklagsförslaget lades fram i tisdags. Målet med den nya språklagen är att lyfta det svenska språkets ställning, men även minoritetsspråkens ställning förstärks, säger utredaren Bengt-Åke Nilsson. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth är försiktigare i sin uppskattning av lagens betydelse för minoritetsspråken.

Lagförslaget ger inga utökade rättigheter för minoritetsspråken, men den förstärker signalen till staten och kommunerna om minoriteternas rätt till sitt språk. Den nya allmänna språklagen innehåller dock ingen möjlighet att bestraffa t.ex. dem som inte anordnar modersmålsundervisning för minoriteter. Lagen ska träda i kraft den 1 juli 2009.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

Minoritetsspråk i kommunerna

Den nya språklagen öppnar för en vidare användning av minoritetsspråken i kommunerna, tror språklagsutredaren Bengt-Åke Nilsson. Målet är att tjänstemän ska kunna använda det språk de bäst behärskar, säger han. Lagen ska uppmuntra till att använda språken, men i slutändan ligger beslutet hos myndigheterna och kommunerna själva, säger Bengt-Åke Nilsson.
(SR Sisuradio/Tiina Laitila Kälvemark)

--

DO synar fel i modersmålsundervisning

Diskrimineringsombudsmannen, DO, utreder om de omfattande problemen i modersmålsundervisningen kan handla om strukturell diskriminering. SR Sisuradios kartläggning visar att undervisning i landets nationella minoritetsspråk, bland annat romani och samiska, har fått ställas in i nästan en fjärdedel av Sveriges kommuner på grund av lärarbrist. Nu ska frågan utredas som diskriminering, säger Heidi Pikkarainen, projektledare på DO.
(SR Sisuradio/Kaisa Vuonokari)

--

Forskare kräver åtgärder för meänkieli

Det krävs tiotals miljoner kronor för att rädda tornedalsfinskan, meänkieli, skriver språkrådets språkvårdare för meänkieli Harriet Kuoppa i en utredning om tornedalsfinskans ställning och framtid. Hon säger att staten måste öronmärka pengar så att de faktiskt används till stödåtgärder för meänkieli. Särskilt stöd krävs bland annat för universitetens språkundervisning, lärar-, journalist- och tolkutbildning, kommunerna och Tornedalingarnas riksförbund STR-T. Dessutom skulle man behöva en dagstidning på tornedalsfinska och fler radio- och tv-program för att stöda språket.
(SR Sisuradio/Bertil Isaksson)

--

Ny styrelse för FRIS

Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige har fått en helt ny styrelse på årsmötet i mars. Förutom nya ordföranden Hanna Lindell består styrelsen av Rita Ström Olofsson, vice ordförande samt ledamöterna Stefan Backlund, Kay Granlund, Ida Asplund, Inger Nyblom Hermansson och Niklas Estlander. Nya ordföranden Hanna Lindell skriver i ett pressmeddelande att läget för Finlandssvenskarnas riksförbund i Sverige är allvarligt. Problemen inom styrelse och förbundskansli har resulterat i ett stort missnöje hos medlemmar, finansiärer och andra intressenter, skriver hon vidare. Därför kallar styrelsen till ett ’framtidsmöte’ för alla medlemmar i maj, då man hoppas diskutera gemensamma visioner.
(SR Sisuradio/Niki Bergman)

--

Redaktör Niki Bergman
niki.bergman@sr.se

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.