SMHI varnar trafikanter för mycket snö

Uppdaterad 05:00
SMHI varnar fortfarande för att det kan bli stora trafikproblem under långfredagen i Götaland på grund av snöfall och kraftig vind. Under natten har det snöat mest i västra Götaland men enligt jourhavande meteorolog på SMHI hade det tidigt på fredagsmorgonen inte kommit mer än 5-8 centimeter.

Under morgonen och förmiddagen fortsätter snön sedan österut över Götaland. I Skåne har snöfallet övergått till regn under natten.

Ekot intervjuade på skärtorsdagen Fredrik Almefors som hade valt att redan då åka till fjällen och han försöker att tänka sig för.

– Hålla hastigheten och köra säkert. Jag har ju lilla dottern i bilen också så det är självklart att man kör säkert.

Tror du alla är förberedda på vad som kan vänta till skillnad från vägarna i Stockholm och uppåt fjällen?

– Det tror jag definitivt inte. Man är ju inte van på samma sätt som när det har varit en vinter som det har varit i Stockholm heller för vi har ju inte haft någon snö, säger Fredrik Almefors.

Påsktrafiken har nu på gång på allvar. De stora problemen brukar ligga på vägarna just mot fjällen och längs ostkusten men medan vädret i norr ser granska bra ut inför helgen så kan det bli ovanligt besvärligt söderut på grund av den snö som väntas dra in med hårda vindar på västkusten och sedan vidare österut under långfredagen. Thomas Andersson som är pressansvarig på Vägverket är bekymrad .

– Genom att det kommer en till två decimeter snö, har man förvarnat från SMHI, och i kombination med blåst så kan det då ställa till en hel del problem för att dels blåser det och driver snön och det blir vallar och sådana saker.

Vad är det allmänna rådet till bilisterna då?

– Ja, det viktigaste är ju för trafikanter nu att följa medias information här från väderprognoser och där utifrån den kunskapen göra bedömningar om man ska göra sina resor eller inte, säger Thomas Andersson.

Påsken är normalt en olycksdrabbas helg, i snitt dör omkring åtta personer varje år i trafiken under helgdagarna. Det mesta resandet sker under skärtorsdagen och annandagen, men det är påskdagen och inte minst natten de flesta olyckor sker, och nu blir det alltså extra svårt väder.

Ett problem är att många bilister redan hunnit sätta på sommardäcken, att köra på vintervägar med dom är förutom riskerna fortfarande olagligt och det kan bli dyrt, säger trafikpolisen Peter Fransson i Jönköping...

Ett problem är att många bilister redan har hunnit sätta på sommardäcken, att köra på vintervägar med dem är förutom riskerna fortfarande olagligt och det kan bli dyrt, säger trafikpolisen Peter Fransson som bevakar E4:an utanför Jönköping idag.

– Är det på en plats där det är vinterväglag och vi träffar på dem då kostar det 1 200 kronor i böter.

Men många tycks ändå ha tagit varningarna på allvar och gav sig iväg extra tidigt. Det gäller även
Jonas Enetjärn som reste från Hässleholm till Sandviken en dag tidigare än planerat tillsammans med familjen och han hade i alla fall kvar vinterdäcken.

- Jag hade nog bytt annars men vi ska ju åka till Norrland nu så då fick de sitta på. Det var ju tur.

Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Hasse Persson SR Gävleborg
hasse.persson@sr.se