USA

Centralbankens stöd i storaffär granskas

Den amerikanska kongressen ska titta närmare på vad som egentligen hände när den amerikanska centralbanken, med mångmiljardstöd, stöttade storaffären när JP Morgan köpte den krisdrabbade investmentbanken Bear Stearns.

Frågorna har varit många i USA kring uppgörelsen mellan den amerikanska centralbanken och banken JP Morgan som gick ut på att centralbanken tog hand om det krisdrabbade Bear Stearns mest riskfyllda värdepapper, till en summa av motsvarande nästan 200 miljarder kronor.

JP Morgan kunde ju sen köpa de bra delarna av Bear Stearns, till en i sammanhanget blygsam summa pengar.

Flera kongressledamöter börjar nu bli nyfikna på vad affären egentligen innehöll och om avtalet som centralbanken gick med på innebär att man nu måste agera på liknande sätt om ytterligare finansinstitut hamnar i samma situation som Bear Stearns. 

Senatens finansutskott har redan inlett en utredning och vill framför allt undersöka vilka risker som skattebetalarna nu löper att förlora pengar genom uppgörelsen. En liknande undersökning planeras också att genomföras inom representanthuset och kongressförhör planeras till efter påskledigheten.

Frågan är delvis politisk. Demokraterna i kongressen beskyller regeringen Bush för att ha stött Bear Stearns-uppgörelsen samtidigt som man vägrat genomföra liknande åtgärder för att rädda husägare som hamnat i betalningssvårigheter med sina bolån.

Tidningen Financial Times skriver också att det redan pågår en kapplöpning om Bear Stearns mest framstående medarbetare. JP Morgan kommer, trots att affären formellt inte godkänts av aktieägarna, redan idag komma med feta erbjudanden till vissa nyckelpersoner för att de ska stanna i det nya gemensamma bolaget. Rykten går nämligen om att konkurrenter som Morgan Stanley är ute och rycker i Bear Stearns anställda. 

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se