Kronoberg

Rörlig fartkontroll på vägarna

Kronobergspolisen kommer framöver använda sig av en mobil och flyttbar version av fartkamera för att få fast fartsyndare och för att öka trafiksäkerheten.

Totalt finns fyra mobila fartkameror i Sverige. De är monterade på en släpvagn och går att montera upp nästan var som hellst.

- Med den här mobila kameran kan vi övervaka ställen som vi inte normalt sett inte kan bevaka. Det kan vara utanför skolor, daghem och vid utsatta korsningar, säger trafikpolis Mats Stridh.

Den mobila fartkameran fungerar och ser precis likadan ut som de fasta kameror som redan finns i länet. Till exempel längs med riksväg 25. Det är ett silverfärgat skåp som innehåller en kamera och blixt.

Att Kronobergspolisen börjar använda den nya tekniken i dagarna handlar mycket om att påsktrafiken kommer igång. Mängder med bilar kommer trafikera vägarna och varje år omkommer flera personer till följd av trafikolyckor i påskhelgen.

- Vi kan synas med polisbilar i trafiken och på så sätt dämpa hastigheten och få folk att köra lugnt. Ett annat sätt är ju de här fartkamerorna som finns runt om i landet, säger Mats Stridh.

Patrik Jihde
patrik.jihde@sr.se