SÖRMLAND

Farliga droger lagliga för länge

Via handeln på Internet tillförs marknaden hela tiden en ström av nya droger som kan vara livsfarliga, men där polisen inte kan ingripa eftersom drogerna inte är narkotikaklassade.

Det senaste exemplet är preparatet fenazepam, som redan drabbat flera missbrukare, som hamnat medvetslösa på intensivvården.

Den folkpartistiska riksdagsledamoten Anita Brodén, har lagt en motion, ett förslag i riksdagen, om att snabba på narkotikaklassningen av droger.

– Dagens system är för stelbent. Det tar för lång tid att få droger narkotikaklassade och under tiden sätts ungdomars liv på spel, säger hon.

Drogen fenazepam säljs idag helt öppet på nätet utan att polisen kan ingripa.

Ungdomar som testat det mycket koncentrerade preparatet har medvetslösa hamnat på intensiven, andra har varit påverkade i flera dygn, men hittills har inga dödsfall rapporterats.

Idag kan det ta upp till nio månader innan en drog blir narkotikaklassad, något som Tomas Karlsson, chef för narkotikaroteln i Sörmland ser som problematiskt.

– Om narkotikaklassificeringen snabbades på skulle det ju öppna vår verktygslåda snabbare, säger han.

– Då skulle vi snabbare kunna se till att de som behöver vård får vård och de som ska lagföras också hamnar inför rätta.

– Idag kan vi upptäcka att folk är påverkade av annat än alkohol, men när vi sedan testat dem visar det sig att preparatet är lagligt så kan vi inget göra. Det är ju absurt, tycker Tomas Karlsson, chef på narkotikaroteln hos polisen i Sörmland.

Per Thyrén
per.thyren@sr.se