Bildt upptaxeras för sin förmögenhet

Utrikesminister Carl Bildt får sin skattepliktiga förmögenhet upptaxerad med nära fem miljoner kronor för åren 2003 till 2005 enligt beslut av Skatteverket.

Carl Bildt hade inte med sin bostadsrätt på Östermalm i Stockholm i sin deklaration.

– Det grundar sig på att jag själv har korrigerat mina uppgifter, framförallt den stora summan här, förmögenhetsvärde på min bostadsrätt i Stockholm, säger Carl Bildt.

– Där var det för några år sedan så att kontrolluppgift gått in till Skatteverket, men sedan hade Skatteverket i den förtryckta blanketten man får, av någon anledning glömt bort den uppgiften. Jag kontrollerade inte den uppgiften utan skrev på den uppgift jag fick från Skatteverket.

Carl Bildt gjorde alltså misstaget att skriva under sin deklarationsblankett utan att kontrollera om förmögenhetsvärdet av hans bostadsrättslägenhet fanns med. I efterhand upptäckte han att den saknades i den förtryckta texten från Skatteverket.

Han lämnade då in en begäran om att bostadsrätten skulle räknas med, vilket alltså nu Skatteverket godkänt.

Hade det varit Skatteverket som kommit på att utrikesministerns bostadsrätt saknades i hans deklaration hade det kunna bli betydligt allvarligare med skattetillägg, enligt Tord Fexler vid Skatteverket.

Carl Bildts förmögenhet upptaxeras nu med sammanlagt nära fem miljoner kronor för 2003, 2004 och 2005, det innebär en ökad skatt med ungefär 75 000 kronor.

I Skatteverkets beslut ingår också bland annat att han ska betala skatt för sin villa i Kroatien, men utrikesministern anser att kroatisk lagstiftning ska gälla men han har inte bestämt sej om han ska överklaga beslutet.

Carl Bildts skattepliktiga förmögenhet för 2005 hamnar på över tio miljoner kronor. Han räknar inte med att blir några svårigheter att klara av den ökade skatten.

– Det här är förmögenhetsvärden bara och sedan är det då skatten på det, men det klarar jag, säger utrikesminister Carl Bildt. 

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se