Hel familj utvisas utom liten flicka

En asylsökande familj i Falkenberg kan komma att delas efter Migrationsverkets beslut att dottern som är 1,5 år ska få uppehållstillstånd, medan föräldrarna och den sjuårige sonen ska avvisas. Båda barnen bor i samma familjehem.

Advokat Marianne Andersson tycker beslutet är märkligt.

– Tekniskt så är det ju lite komplicerat eftersom familjen har följt två olika spår hos Migrationsverket om jag ska uttrycka mig enkelt.

– Flickans ärende har prövats av en del av Migrationsverket medan de övriga familjemedlemmarna har prövats av en annan del av Migrationsverket och man har uppenbarligen inte, tycker jag då, gjort samma bedömning hos Migrationsverkets olika enheter och det är något märkligt.

Advokat Marianne Andersson har vänt sej till Migrationsdomstolen i ärendet. Familjen, som har sitt ursprung i Tunisien har varit i Sverige i flera år.

Men föräldrarna har inte kunnat ta hand om sina barn på grund av sjukdom. Sonen bor i familjehem. Så sent som några veckor innan dottern föddes hösten 2006, försökte mamman ta sitt liv. Dottern togs om hand direkt efter födseln och bor sedan dess i samma familjehem som sin sjuårige bror.

Nu har Migrationsverket beslutat att föräldrarna ska avvisas till Tunisien, liksom den sjuårige sonen. Mammans psykiska sjukdom är enligt Migrationsverket inget hinder för avvisningen eftersom hon kan få vård i Tunisien.

Men flickan på ett och ett halvt år har fått svenskt uppehållstillstånd. Hon är född i Sverige och hennes ärende avgjordes separat.

På Migrationsverket säger verksamhetschef Anette Bäcklund att det saknas stöd för att hela familjen ska få uppehållstillstånd.

– Det har varit ett svårt ärende att handlägga men vi har tyvärr inte hittat några lagstöd eller praxis som ger oss möjlighet att ge de övriga familjemedlemmarna uppehållstillstånd.

Har Migrationsverkets handläggare talat med tillräckligt med varandra i det här ärendet, anser du, med tanke på att besluten pekar åt olika håll?

– Det är som jag säger, varje individs skäl ska prövas individuellt och det är det som har skett i det här fallet. Familjens beslut om uppehållstillstånd fattades betydligt tidigare än barnets beslut om uppehållstillstånd och då har vi funnit att det finns skäl för barnet att beviljas uppehållstillstånd.

– Men som sagt, det är ytterst ovanligt att man inte håller ihop en familj. Det är vår ambition att i alla lägen försöka göra det, säger Annette Bäcklund.

Annika Digréus
annika.digreus@sr.se