Falkenberg

Syskon i flyktingfamilj splittras

Migrationsverkets har beslutat att splittra en familj i Falkenberg. Föräldrarna och ett av barnen har fått ett avvisningsbeslut medan ett av barnen får stanna.

Båda barnen, en sjuårig pojke och en ett och halvt år gammal flicka bor i samma familjehem. Men pojken ska alltså åka till hemlandet medan lillasystern får stanna i Sverige.

– Min pojke är familjehemplacerad tre år och min dotter är familjehemplacerad ett och ett halvt år. De bor tillsammans. Varför fick min dotter permanent uppehållstillstånd och min pojke nej. Jag är ledsen, säger pojkens pappa.

Inte på tu man hand
Nu var det några veckor sen pappan träffade sonen, därför att mamman som är allvarligt psykiskt sjuk varit mycket dålig den sista tiden och pappan därför måste besöka henne varje dag på sjukhuset.

Den lilla dottern får han dock inte träffa på tu man hand, utan tillsammans med den svenska familj där barnen bor. Något som pappan accepterar eftersom hon ju varit där sen hon föddes.

Även pojken trivs och mår idag mycket bättre än för några år sen, men talar enbart svenska.

Sätter sitt hopp till överklagandet
Pappan beklagar egentligen idag också att familjen, som kom till Sverige 2003 från Tunisien, inte fick något avvisningsbesked redan för flera år sen, eftersom de då kanske hade omfattats av amnestilagen, som många andra barnfamiljer

Nu sätter han sitt hopp till att överklagandet av beslutet ska gå igenom och innan dess vill han inte besluta om den lilla dottern, trots att hon får stanna i Sverige, ändå ska följa med familjen om avvisningsbeslutet står fast.

– Det är mina barns framtid.

Så du hoppas på att ett överklagande ska ändra på det här beslutet?

– Ja, jag hoppas det.