Dalai lama beredd möta Kinas ledare

Från Kina rapporteras nu att fyra tibetanska demonstranter skadats i Sichuan-provinsen, kinesiska myndigheter säger att polisen sköt i självförsvar. Samtidigt sa tibetanernas andlige ledare Dalai lama i dag att han är redo för dialog med kinesiska myndigheter.

Dalai lama höll en presskonferens i sitt högkvarter i indiska Dharamsala i dag, han sa att han, när tiden är mogen, är redo att åka till Peking och träffa Kinas ledare Hu Jintao för att få ett slut på konflikten i Tibet.

Men samtidigt skanderade tibetanska ungdomar ”Död åt Hu Jintao” vid demonstrationer i Dharamsala, många unga tibetaner är mer radikala än Dalai lama och kräver Tibets självständighet.

Kina går till fräna personangrepp mot Dalai lama och anklagar honom för att försöka splittra Kina, och Peking säger också Dalai lama och ett litet gäng kring honom ligger bakom senaste tidens våld. Samtidigt säger Peking att dess egen politik i Tibet varit felfri. I dag sa Dalai lama att angreppen mot honom sammanfaller med ökat kinesiskt förtryck i Tibet.

Dalai lama underströk också att han tusentals gånger slagit fast att han inte är för självständighet för Tibet, bara meningsfull autonomi.

Uppemot 5 000 exiltibetaner höll ett emotionellt protestmöte mot våldet. Oron växer över rapporterna om att Kina nu sänder in mängder av soldater för att krossa upproret.

Nils Horner, Dharamsala
nils.horner@sr.se